HİDROLİK ASANSÖR

Hidrolik asansör, modern bir icat değildir ve prensip olarak çok eskidir. Sıvı olarak ilk önceleri su daha sonra ise yağ kullanılmıştır. Önceleri sadece fabrikalarda ve depolarda kısa irtifalı yük asansörü olarak tercih edilen hidrolik asansörler, 1950 yıllarından itibaren yaygın olarak insan asansörü olarak da kullanılmaya başlanmıştır.

1983 yılındaki istatistik verilere göre pazar payı Avrupa’da %55, Amerika’da ise %60’lara ulaşmıştır. Hidrolik asansörlerin Türkiye’de uygulanması ise henüz yüzdelerle ifade edilmeyecek düzeydedir. Bugün için sadece kısa irtifalarda, büyük yüklerin taşınılması gereken ve çatı problemleri olan yerlerde akla gelen hidrolik asansörler, aslında Türkiye’de çok eski zamanlarda tatbik edilmiştir. Türkiye’de, hidrolik asansörleri sanayileşmiş ülkelerin düzeyinde olmasa bile yakın bir gelecekte belli pazar payına ulaşacağı aşikardır. Ancak bu asansörlerin verimli olabilmesi için çok değişik tip ve karakterde yapılabilen hidrolik asansörlerin seçiminde, asansör tasarımcılarının amacına uygun sistemin özelliklerine vakıf olmaları gerekmektedir.

Hidrolik Asansörler

Seyir mesafesinin çok olmadığı orta yükseklikteki binalarda hidrolik asansör farklı çözümleri ile hem konfor hemde maliyet açısından önemli bir alternatif oluşturmaktadır.

Bu tip asansörler 240 kg dan 4000 kg kadar ağırlık ve 1 m/sn’ye kadar hız seçenekleri ile çeşitlendirilebilir. Makine dairesi uygun olmayan durumda en iyi çözüm seçeneklerinden biridir. Orta düzeyde yolcu akışı için idealdir. asansörün seyri oldukça sessiz ve konforludur. Asansör hidrolik üniteden elektrik akımının yardımı ile pistona geçen yağın pistonlarda hareketlendirmesi ile çalışır. Asansörlerin boyutlarına ve tank yağ kapasitelerine göre çeşitli alternatiflerde piston ripleri mevcuttur. Hidrolik asansörler 2/! tahrikle hatlar yardımı ile endirekt çalıştırıldığı gibi 1/1 tahrikle direkt olarak da çalıştırılabilir. Hidrolik asansörlerde elektrik kesilmesi halinde kat arasında kal gibi bir problemi yoktur. Kendi kendini en yakın kata getirecek bir sistemle donatılmıştır.

Hidrolik asansörlerin Ortak Özellikleri

Asansörün makine dairesi, binanın herhangi bir yerinde serbestçe seçilebilir, ancak mekanlar dahilinde kuyuya olan mesafesi 30 metreyi geçmemelidir. Çatı konstrüksiyonunda hidrolik asansörler mimarlara özgürlük tanır, asansörün teras katına da ulaşması mümkündür. Tahrik motoru, sadece asansörü yukarı giderken çalışır. Aşağı yönde ise sistem kendi ağırlığı ile hareket eder. Bu avantaj, herhangi bir olası arızada(enerji kesilmesi, sigorta atması gibi) kabinin aşağı yönde hareketini,ilave enerji kaynakları olmadan mümkün kılabilir.İniş hızı çıkış hızına bağımlı olmadan yükseltilebilir. Bu avantaj, motor gücünü yükseltmeden, bina trafiğinin artırılmasında kullanılabilir. İlk harekete pompa tarafından basılan yağ, depoya geri döndüğünde tahrik motorun kalkışı yaklaşık yüksüz gerçekleşir. Bu nedenle motorun yıldız-üçgen bağlantısı mümkündür.

Kaldırma işi, hidrolik sıvısını, kabinin doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir kaldırıcıya sevk eden ve elektrikle tahrik edilen bir pompa vasıtasıyla gerçekleşen asansörlerdir. Bu asansörlerde aşağı yön hareketi, kabinin kendi ağırlı ile gerçekleşmektedir.

Hidrolik asansörler, elektriğin tahrik ettiği pompanın yağ itmesiyle pistonların kabini kaldırması esasına göre çalışır. Pompalanan yağ, hidrolik makinesinden belirli şartları yerine getirerek geçip, borular vasıtasıyla silindiri harekete geçirir. Silindir, kabine doğrudan veya dolaylı olarak bağlanmış olabilir. Sindirin ittiği kabin, alınan kumanda ile gerekli kata taşınır.

Hidrolik asansörler genellikle konutlarda, villa ve evlerde, tadilat gören binalarda; bina statiğine ek yük getirilmesinin istenmediği durumlarda( eski eser tadilatı) fabrikalarda, alışveriş merkezlerinde panoromik olarak kullanılır. Asansörler; genel olarak yapılan sözleşmelerde gereği aylık 6 aylık ve yıllık olarak gerekli bakımlardan geçmelidir.