Asansör, elektrikle çalışan ve mekanik düzeneklere bağlı olarak bir ray sistemi üzerinde dikey olarak hareket eden kabinlerdir. Her makine gibi kendi amacına uygun bir çalışma prensibi vardır. Tüm asansör çeşitleri otomatik çalışan sistemlerle donatılmıştır. Bu asansörler hem insan asansörü hem de yük asansörü olarak kullanılır. Asansör kullanım amacına yönelik emniyet sistemleri ile donatılmıştır. Asansör üzerinde normal çalışma koşullarına bağlı olarak bakım, revizyon veya kontrol çalışmalarına uygun güvenlik sistemleri vardır.
Asansör bakımı, asansörün kullanılması sırasında can ve mal güvenliğini tehdit edecek bir olayla karşılaşmamak için periyodik bakım yapılması gerekir. Asansör bakımlarının aylık olarak yapılması zorunludur. Asansör bakımı, yıllık kontrolleri, servis hizmetinin denetimi, garanti ve satış sonrası hizmetleri daha iyi izlemek için periyodik kontroller düzenli olarak yapılması gereken bir uygulamadır.
Binaya yeni yapılan asansörün bakımını garanti süresi doluncaya kadar asansör imalatı yapan servis ya da firma yapmak zorundayken, garanti süresi dolduktan sonra asansör bakımının yaptırılması için başka bir servis veya asansör firmaları ile de anlaşılabilir. Ancak her zaman asansör bakımını üstlenen bir firma bulunmak zorundadır.
Asansör bakım hizmetleri yapan teknik elemanlar, asansör bakımı ile ilgili tüm yapılması gereken işlemleri yaparak, asansörün servise hazır bir durumda çalışmasını sağlamaktadırlar. Asansör aylık bakımı, asansör montajı yapan yetkili asansör servisi tarafından bakımı garanti süresi boyunca düzenli olarak yapmaları gerekmektedir.
Asansör bakımı yetkili servis tarafından iki aşamada gerçekleşir. Asansör periyodik muayene yapılırken birinci aşamada teknik elemanlar tarafından elle ve gözle asansörün durumu tespit edilirken ikinci aşamada ise asansörün bakımı için gereken işlemler yapılır.
Asansör montajı ve asansör bakımı inşaat tekniği proje, elektrik, elektronik, mekanik gibi elemanlarının bütününün birlikte olmasıdır.